"Tekstejä Cosplay-harrastuksesta Mikkeliläisen miehen näkökulmasta & hänen henkilökohtaisesta tavasta harrastaa."

Header kuva © Nina Honkanen
Kuvassa esiintyy: THAKI Cosplay & Weetu / Rea Rautamies


torstai 26. marraskuuta 2015

Thaki | Tomi, luukku numero yksi.

"Niin eikö sun pitäny julkaista ensi kerran kirjoitus tiistaina?" Kyllä piti, mutta aloin heti sen jälkeen suunnittelemaan asioita uusiksi. Koska haluan antaa blogille nyt mahdollisimman paljon huomiota ja koska minulla on ihan hirveästi ideoita erilaisiin kirjoituksiin, ovat tekstien julkaisupäivät joka tiistai ja silloin tällöin jokainen torstai (riippuen siitä onko minulla jotain jaettavaa). Tiistaisin te lukijat saatte siis sadan prostentin varmuudella uuden bloggauksen joko kirjoituksena tai videona, ja torstaisin lisäilen silloin tällöin jonkunlaista lisämateriaalia. 

Videobloggausten teko lähtee pyörimään ensi viikolla, joten maistiaiset saatte joko 1. tai 3. joulukuuta. Video ilmeesty blogiini, mutta halutessanne voitte käydä sen katsomassa myös YouTube kanavaltani, jonne pääsette tuolta oikealta "Mistä minut löytää" kohdasta tai tästä. Tarkoituksena on tehdä tuonne kanavan puolelle oma puoli cosplaylle ja muulle täysin seikalaiselle nörtteilylle ja taas oman puolensa kaikelle muulle minun elämääni liittyvään. Eli jos olet kiinnostunut katselemaan videobloggauksia ja muita tekemiäni töherryksiä, käy mitä suuremmalla syyllä painamassa subscribe.

Mutta nyt syyhyn, minkä vuoksi kirjoittelen tänä torstaina. Tarkkasilmäisimmät jo huomasivatkin, että blogini ylälaitaan on ilmestynyt erilaisia linkkejä, jotka johtavat tyhjiin blogin omiin "sivuihin". Olen aina ihastellut tätä tapaa jakaa infoa itsestään ja muista itseään koskevista asioista muiden blogeissa, mutta vasta nyt älysin tehdä sen itsekkin. Vaikka joulukuu ei ole vielä alkanutkaan, eikä ensimmäistä joulukalenterin luukkua ole saanut vielä avata (sniff), aloitan minä jo tämän perinteikkään idean avaamalla yhden viidestä luukusta! Kyllä vain, saatte nyt joka viikko yhden kirjoituksen, missä avaan yhden linkin käytettäväksi! Ja ensimmäisenä vuorossa on Thaki | Tomi linkki, eli oma henkilökohtainen esittäytymiseni. Tämmöistä en olekkaan aikaisemmin täällä blogissani tehnyt, joten kai se onkin jo korkea aika!

Perustiedot
Nimi: Oikea nimeni on Tomi, jonka japanilainen kanji on  ja joka tarkoittaa vaurautta, rikkautta, onnea ja kohtaloa (Kuunnelkaa One Piecen ensimmäinen tunnarin "We Are" alkusanat). Muita minusta käytettyjä nimiä on Tombe ja Tomppa. Täällä cosplaymaailmassa "alter egoni" on Thaki

Ikä: Olen syntynyt vuonna 1993, tarkka päivämäärä on 20.4 eli 420 joka voi tarkoittaa joko 4:20 tai 4/20. Nämä kaksi ovat kannabiksen käyttäjien onnen kellonaika ja päivämäärä, sillä tuo kellonaika on yleisin aika käyttää kannabista ja tuona päivämääränä kannabiksen käyttäjät kokoontuvat yhteen mitäpä muutakaan kuin polttamaan kannabista. Samainen päivä on huonoksi onnekseni myös Adolf Hitlerin syntymäpäivä. Eli olen 22 vuotta. 

Synnyinpaikka: Olen alunperin kotoisin Keski-Lapista, Sodankylän kunnasta. Vaikka kylää leikkisästi kutsutaan myös Pyssykyläksi, ei kylän alkuperäisellä nimellä ole mitään tekemistä sotaisan historian kanssa. Nimestä on tehty muutamia teorioita, joista suosikkejani ovat nämä kaksi:

1. Sodankylässä virtaa joki nimeltä Kitinen, josta on ennen vanhaan saatu paljon harreja. Harria kutsutaan saamen kielellä nimellä Soada ja tästä kylä on saanut alunperin nimensä. Soadakylä eli Harrinkylä.

2. Sodankylä on ennen muinoin ollut nimeltään Sovankylä. Sova on lapin yksi alkuperäisistä sukunimistä ja se voi myös tarkoittaa kahden joen liitoskohtaa. Sodankylässä liittyvät toisiinsa Kitinen ja Jeesiö.

Asuinpaikka: Asun tätä nykyään Mikkelissä, Urpolan asuinalueella. Mikkeli sijaitsee Etelä-Savossa ja on tunnettu Päämaja kaupunkina Mannerheimin vuoksi. Tätä ennen olen asunut Kuopiossa ja Oulussa.

Työpaikka/Opiskelupaikka: Opiskelen Mikkelin ammattikorkeakoulussa toista vuotta Yhteisöpedagogiksi eli Nuorisotyön ja Kansalaistoiminnan asiantuntijaksi. Tarkoitukseni on valmistua vuoden 2017 keväällä ja pyrin suuntaamaan koulunuoristotyöhön, nuoriso-ja vapaa-aika tehtäviin kunnalle tai opinto-ohjaajaksi. Työskentelen koulunohella siivoisfirmassa.

Vapaa-aika:  Koulun ja töiden ohella nautin löhöillä kotisohvalla tai erilaisten projektien kimpussa. Harrastan cosplayn ohella lenkkeilyä, salilla käyntiä, video-ja valokuvausta ja silloin tällöin piirtelyä. Olen myös veljeni mukaan "kotikissa" eli rakastan olla kotona ja sisustella sitä oman näköiseksi. 


Nörtti info

FavAnimangat: Olen täyspäinen Shonen genren fani. Suosikkisarjoja tästä genrestä on mm. One Piece, Naruto, Hunter x Hunter, Bakuman, Katekyo Hitman Reborn! ja One-Punch Man. Muita suosikkeja on Eyeshield 21, Kuroko no Basket, Digimon Adventure (I ja Tri) ja Tengen Toppa Gurren Lagann.

Muut suosikkisarjat: Seuraan myös muutamia länsimaisia piirrettyjä ja näyteltyjä sarjoja. Suosikki piirrettyjä on Avatar: The Last Airbender, Gravity Falls ja Star vs. The Force of Evil. Näytellyissä sarjoissa ja leffasarjoissa paikat vie How I Met Your Mother, Frendit, Flash, Star Wars saga, Lord of the Ringsit ja Hobittin kaksi ensimmäistä leffaa. Myös Marvel leffat ovat kovajuttu. 

Suosikkihahmoja: Naruto Uzumaki (Naruto), Roronoa Zoro (One Piece), Mashiro Moritaka (Bakuman) ja Simon (Tengen Toppa Gurren Lagann). Esimerkki malleja minulle oikeassa elämässä ovat Naruto ja Muumimamma. 

Muuta tärkeää: Aloitin animen seuraamisen tietoisesti vuonna 2008, kun ystäväni esitteli minulle Naruto sarjan. Sen jälkeen aloin myös tarkkailemaan ruokakauppojen mangahyllyjä ja aloitin keräämään Yu-Gi-Oh sarjaa. Ennen tietoutta animangasta seurasin lapsena Digimon Adventurea, Pokémonia ja Duel Masterisa. Cosplayn aloitin vuonna 2009 kun kävin sen vuoden Kitaconissa Kemissä. 



MiiCosplay haastoi minun 10 kysymyksen haasteeseen. Sisällytän senkin esittelyyni, joten kiitos MiiCosplay! Ja menkää kaikki katselemaan Miin blogia ja Facebook sivua ja seuratkaa häntä! Aivan älyttömän hienoja asuja! :)

Mikä on lempipelisi ja miksi? Apua.. Mun on tosi vaikea valita sitä ehdotonta suosikkia. Joudun varmaan sanomaan koko Kingdom Hearts pelisarjan. Syynä tähän hahmot, tarina, musiikki ja aina niin ihanat Disney hahmot!

Mikä harrastus on sinulle tärkein? Sanon cosplay. Se on vaikuttanut menneisyydessä minuun niin vahvasti, että olen muotoutunut sen avulla sellaiseksi kun nyt olen. Lisäksi arvostan harrastusta aivan älyttömästi, sillä se kehittää esimerkiksi kädentaitoja.

Mitä teet työksesi tai mitä opiskelet? Kts. kohta "Työpaikka/Opiskelupaikka.

Oletko matkustanut Suomen sisällä? Missä ja miksi? On tullut käytyä aika lailla Suomi päästä päähän lävitse. Suurimmaksi osaksi kavereita näkemässä ja conien perässä. Myös roadtrippailut lapissa ovat tuoneet esille uusia paikkoja.

Missä maissa olet käynyt? Kerro paras muistosi! Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Ranskassa ja Espanjassa. Ehdoton paras muisto liittyy Ranskaan, sillä pääsin käymään Disneylandissa! ^W^

Mitä tulevaisuuden suunnitelmia tai tavoitteita sinulla on? Valmistua ammattikorkeakoulusta ja päästä sen jälkeen työskentelemään haluamalleni alalle. Tarkoituksena olisi myös työn ohessa opiskella lisää, että valmistuisin opinto-ohjaajaksi tai opettajaksi. Haluan myös muuttaa 2-3 vuoden sisään isompaan rivitaloon kumppanini kanssa ja hankkia oman CORGIN *__*

Mitä olet tehnyt kesällä ? Sori, en taida enään muistaa :D

Mikä on lempivaatekokonaisuutesi? Mulla ei varsinaisesti sellaista ole mutta.. Ottakaa tämän hetkonen lookki! (anteeksi partani ja viikseni, Movember iski).

Mikä on mottosi? Miksi? "Smile everyday, because every day is a great day" sisäistää aika hyvin kaikki mottoni yhteen. Olkoot päivä pilvinen, sateinen, onneton tai mitä tahansa muuta negatiivista, aina on mahdollisuus löytää elämästä asioita minkä vuoksi juuri se päivä on mahtava päivä ja minkä vuoksi kannattaa hymyillä. Se voi olla pienikin asia, mutta se voi tehdä sinut niin onnelliseksi.

Mikä on ollut parasta tässä vuodessa tai parasta mikä on tulossa? Olen alkanut saamaan cosplay intoni takaisin? Sekin, mutta tässä vuodessa on ollut muutakin aivan mahtavaa. Olen oppinut itsestäni ihan älyttömästi tän vuoden aikana, oon kasvanut henkisesti vahvemmaksi ja oon löytäny elämääni ihmisen, jonka kanssa vois polskutella vaikka loppuun asti. Ja mikäkö hyvä juttu on tulossa? NO JOULU! *jouluihminen tanssii tasajalkaa*.


Siinä taisi olla kaikki tältä erää! Seuraava blogipostaus tulee tiistaina 1. joulukuuta, joten muistakaa sinä aamuna ottaa ensimmäiset joulukalenterit suihinne! Seuraavan tekstin aiheena on "Miksi cosplay" ja paljastan myös tällä hetkellä tekeillä olevan asun! Nähdään silloin! Hymyä ja moikka!






tiistai 24. marraskuuta 2015

Hellurei!

Silloin tällöin elämässä tulee hetkiä, jolloin joku asia on pistettävä tauolle pitemmäksikkin aikaa, jotta siitä ei häviäisi hehku ikuisesti. Nämä surullisilta kuulostavat tauot eivät ole kuitenkaan pelkästään negatiivisia. Jos joutuu tauottamaan jotain niin rakasta ja tärkeää, joka on ohjannut omaa elämää monet vuodet, on sille oltava jokin hyvä syy ja tarkoitus.

Tällainen tilanne kävi minulle rakkaan harrastukseni cosplayn kanssa noin yli puolivuotta sitten. Ajatuksissa on pyöriny syyksi muuan muassa ajan vähyys ja muiden resurssien uupuminen, mutta totta puhuen suurin syy on ollut motivaation puute. Tiedättekö miltä tuntuu, kun jotain haluisi tehdä ihan mielettömästi, mutta motivaatio ja inspiraatio ei anna sille vain tilaa? Ja jos antaa, ovat ne vain hetkellisiä moottoreita, jotka kestävät maksimissaan muutaman kuukauden. Annetaan herra Tulion tarkentaa tätä tunnetta.




Yksi tämmöinen "hetkellinen moottori" tapahtui minulla ennen Animeconia ja toinen kuukautta ennen Traconia. Sain ulkopuolisten ihmisten sekä NCC finaalin kautta suuren innostuspuuskan, joka kattoi yhteensä kaksi asua: Stingin Fairy Tailista ja Sabon One Piecestä (valmistui alunperin jo Kesä!Desuconiin, mutta uudistettu versio oli tulossa Traconiin). Asujen valmistumisen jälkeen minulla oli sellainen olo, että tahdoin kahmia kaikki cossattavat hahmot läpi heti ja nyt. Suunnitelmia tehtiin, kankaita kateltiin ja pam. Moottorista loppui puhti. Facebookin cosplay-sivu hiljeni ja kankaat jäivät pölyyttymään nurkkaan - innostusmoottorit olivat kuluneet loppuun.

Tämän kyseisen tapauksen jälkeen aloin hiljalleen pohdiskelemaan itsenäni cossaajana: haluanko enään harrastaa, miten sitä harrastan ja mitkä ovat tavoitteeni harrastuksessa. Päätin että ennen kuin aloitan yhdenkään cossin uudelleen suunnittelua, käyn nämä asiat päässäni läpi. Helpotuksena blogini lukijoille: koska nyt tätä tässä kirjoittelen, on vastaus ensimmäiseen kysymykseen "Kyllä."


Cosplay harrastuksena ja elämäntapana on ollut ja on edelleen minulle niin tärkeä, että en halua missään nimessä lopettaa sitä. Tahdon edelleen kokea haastavien asujen kanssa itkuiset ja kiukun täytteiset yöt, haluan päästä vielä lavalla pistämään itseni ja osaamiseni likoon ja tahdon tutustua vielä niin moneen uuteen kanssa harrastajaan erilaisissa tapahtumissa ja sen ulkopuolella. 

Päämääränä on kuitenkin luoda nyt harrastukselle pohja, minkä pinnalta alan tätä jatkamaan mahdollisimman hyvin nykyisen elämäntilanteeni rinnalla. Kiinnostukseni, motivaationi ja resurssini jakautuvat nyt niin monelle taholle (ammattikorkeakoulu, valo/videokuvaus, seurustelusuhde, liikunta), että en millään kykene enään luomaan listaa "nämä kuusi asua toteutan tänä vuonna". Sen takia olen päätynyt ratkaisuun, jossa valitsen ja teen yhden asun kerrallaan ja alan sen jälkeen suunnittelemaan vasta toista. En tietenkään pistä itselleni mitään ehdotonta eitä muiden asujen mietintään sen yhden tekovaiheessa, mutta tarkan päivämäärän ja conin sijaan kirjoitan ideat ylös ja palaan niihin kun yksi asu on valmiina. Ja niin, se yksi asu tehdään sillä huolellisuudella että kehtaa kolmessa tai vaikka viidessä seuraavassa tapahtumassa pidellä yllä. 

Tämän tekstin ideana oli siis jollakin tavalla avata teille lukijoille missä olen piileskellyt edelliset puolivuotta. Täällähän minä Mikkelissä inspiraatio ja motivaatio hukkateillä. Blogin tulevaisuus? Uskon että alan käyttämään blogia taas enemmän julkaisu työkaluna kuin Facebookkia. Viimeksi mainitussa on hyvät puolensa, mutta tuntuu että siellä asiat pitää tiivistää niin pieneen kasaaan ja minunlaiseni kirjoittaja sielu ei pääse oikein oikeuksiinsa. Eli tämä Let's GO!-blogi tulee saamaan uusi juttuja mukavasti osakseen tulevaisuudessa. Muuan muassa: videoblogeja ja mielipidekirjoitteluja. WIP ja coniraportit tulee joko tekstinä tai videona, riippuen aina materiaalista.

Ja onko minulla mielen päällä jo asua? Kyllähän sellainen on jo suunnitteilla ja vähän tehtynäkin jo! Mutta siitä lisää ensi tiistaina, joka alkaa tästä lähtien olemaan uuden blogitekstin julkaisupäivä! Näkyilläämpä silloin!

Sabo, One Piece = Cossaaja THAKI Cosplay, Kuvaajana Jani-Sama.